Tsatsiki on ihana lisäke salaattiin, vihannesten dippikastikkeeksi, leivän päälle, tai jos on yhtä tsatsikihullu kuin minä, sitä voi syödä suoraan purkista. Kreikkalainen (ja kaikki muukin Välimeren alueen) ruoka on mielestäni parasta mahdollista vatsantäytettä, mutta valitettavan harvoin tulee tehtyä mitään muuta kuin tätä. Resepti on appiukoltani, hän lienee ottanut sen jostakin kreikkalaisesta keittokirjasta. Ainesosien määrää voi toki rukata oman maun mukaan, joten laadunvarmistusmaistiaiset ovat hyvin oikeutettuja tätä tehdessä! Aineksia voi myös varioida: muistan nähneeni Pastanjauhajilla porkkanatsatsikin ohjeen. Isäni käyttää usein mintun sijasta tilliä. Saksanpähkinäkin voisi hyvin sopia tähän rouheutta tuomaan.
2 rkl oliiviöljyä
1 tl valkoviinietikkaa
2 valkosipulinkynttä
n. 250 g paksua (eli ihanan rasvaista) maustamatonta jogurttia
13 cm:n pätkä kurkkua
1 ½ rkl tuoretta minttua tai ½ tl kuivattua minttua
suolaa
Valuta jogurttia esim. suodatinpaperin läpi pari tuntia ylimääräisen nesteen poistamiseksi. (Tämä ei ole aivan välttämätöntä, mutta maku ja koostumus on valutuksen jälkeen parempi.) Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet. Sekoita kulhossa kevyesti oliiviöljy, valkoviinietikka ja valkosipuli. Lisää jogurtti ja suola ja sekoita tasaiseksi. Leikkaa kurkku pieneksi hakkelukseksi tai raasta se karkeaksi raasteeksi. Lisää kurkkusilppu ja minttu jogurttiseoksen joukkoon. Hätähousut voivat syödä tsatsikin heti, mutta annos kannattaa laittaa jääkaappiin tekeytymään - maku on vielä parempi seuraavana päivänä!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti