5.7.2011

Nakkipiirakat

Kaikki Kalliossa ja etenkin Torkkelinmäellä aikaa viettäneet tietävät Avikaisen leipomon. Sieltä saa vaikka mitä ihanaa, mutta suosikkini on nakkipiirakka. Valitettavasti Avikainen on keskikesällä kiinni, joten piirakoita piti tehdä itse. Taikinaresepti on Pastanjauhajilta ja nakkisovellus omasta päästä. Koemielessä laitoin kahteen piirakkaan nakin ympärille myös pekonia.


Itse vietin pahaksi onneksi kasvisruokaviikkoa juuri piirakoidentekoaikaan, mutta luotettava raati rankkasi piirakat vähintään yhtä hyviksi kuin Avikaisen. Voin siis taputella itseäni selkään ja lisätä muutaman sulan hattuuni!


NAKKIPIIRAKAT (n. 16 kpl)


Taikina:
6 dl maitoa
50 g hiivaa
2 rkl öljyä
2 rkl sokeria
1 rkl suolaa
n. 14 dl hiivaleipäjauhoja


Täyte:
16 nakkia
32 siivua juustoa
(pekonia)


Paistamiseen:
n. 1 l rypsiöljyä


Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää öljy, sokeri ja suola sekä jauhot vähitellen. Alusta kimmoisa taikina ja anna sen kohota liinan alla n. 40 minuuttia.


Kumoa taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja jaa se kahtia. Jaa molemmat palat vielä kahdeksaan osaan. Pyöritä palat palloiksi ja kaulitse nakinmentäviksi paloiksi. Laita jokaiselle palalle kaksi viipaletta juustoa ja nakki (käärittynä pekoniin). Sivele palasen reunat vedellä ja taita kiinni. Rypytä haarukalla. Anna piirakoiden kohota liinan alla öljyn kuumentamisen ajan.


Kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa 180 asteeseen (me mittarittomat voimme testata kuumuutta taikinapalalla: öljy on sopivan kuumaa, kun taikinapala nousee pintaan ja ruskistuu n. minuutissa). Pistele piirakat haarukalla ja laske ne yksi kerrallaan öljyyn reikäkauhan avulla. Kun alapuoli on ruskistunut, käännä piirakka ja paista toinenkin puoli.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti