3.2.2011

Mokkapalat

Sisko ehdotti joko kävelylenkkiä tai leipomista. Valinta ei ollut vaikea, etenkin kun ulkona oli kauniisti sanottuna suboptimaaliset olosuhteet lenkkeilylle. Räntäsateen sijasta kutsuin siis siskon meille leipomaan, ja iltapäivän herkkuhetkeen valmistui mokkapaloja. Reseptin alkuperää en muista, olen saanut sen vuosia sitten todennäköisesti äidiltäni.


Minulla on tapana käyttää kahvia vaativissa leivonnaisissa espressoa. Toki tavallinenkin suodatinkahvi vahvemmin keitettynä käy, mutta jostain syystä espresson käyttö on jäänyt tavaksi. Makuun tällä ei ole suurta vaikutusta. Muna-sokerivaahdosta tuli kerrankin todella kuohkeaa. Syynä lienee se, että laitoin munat kuumaan veteen, jotta niistä tulisi edes suunnilleen huoneenlämpöisiä siskoni taianomainen läsnäolo auttoi kuohkeuttamaan vaahdon. Tällä kertaa minulla oli myös malttia siivilöidä tomusokeri huolellisesti päälliseen. Usein kärsivällisyys loppuu runsaahkon sokerimäärän takia, ja valmiissa päällisessä on sitten valkoisia sattumia.


MOKKAPALAT
(pellillinen)


3 kananmunaa
3 dl sokeria
200 g voita
2 dl maitoa (kermakin varmaan kävisi, mutten älynnyt sitä ajoissa)
5 dl vehnäjauhoja
3-4 tl leivinjauhetta
3 rkl kaakaojauhetta


Päällinen:
4 dl tomusokeria
5 rkl sulatettua voita
5 rkl espressoa tai vahvaa suodatinkahvia
1 rkl kaakaojauhetta
2 tl vanilliinisokeria


Sulata voi ja jätä jäähtymään. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vuorotellen maidon(/kerman) kanssa taikinaan. Lisää lopuksi jäähtynyt voi. Kaada pellille ja paista 200 asteessa 15 minuuttia.


Keitä kahvi, sulata voi ja sekoita ne keskenään. Lisää seokseen vanilliinisokeri ja siivilöi kaakaojauhe ja tomusokeri joukkoon. Sekoittele huolellisesti ja kaada kypsän, jäähtyneen pohjan päälle. (Jonakin päivänä teen tuplatäytteen!)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti