Jääkaappiin oli jostakin kokkaussessiosta jäänyt munakoiso ja parmesaania. Kahlasin läpi lehtileikkeitäni ja vastaan tuli Hesarista joskus leikattu munakoisogratiinin ohje. Olin monesti katsonut reseptiä sillä silmällä, mutta olin aina ajatellut sen väsäämisen vievän liikaa aikaa. Tänään kuitenkin tiesin, että minulla on koko päivä aikaa toteuttaa itseäni. Aika monta tuntia tämän parissa vierähtikin, vaikka aikaavievin osa (eli uunissa paisto) ei vaatinutkaan aktiivista työpanosta. Tomaattikastiketta hauduttelin pitkään, ja sen maku oli mukavan pehmeä jo ennen uuniin laittoa. Munakoisotkin valmistelin kerrankin huolellisesti. Yhteensä vuoka oli uunissa yli kaksi tuntia, 40 minuuttia lämpö päällä ja loppuajan jälkilämmössä muhimassa. Vaivannäkö ja pitkä haudutus kannatti, maku oli loistava. Tämä päätyy ehdottomasti suosikkilistalleni, ja ensi kerralla teen tupla-annoksen. Silloin aion lisätä tomaattikastikkeeseen valkosipulia.
Mutta mistä johtuu, että juustoa menee aina enemmän kuin ohjeessa sanotaan?
MUNAKOISOGRATIINI
2 keskikokoista munakoisoa
suolaa
oliiviöljyä
500 g paseerattua tomaattia
1-2 tl kuivattua basilikaa
suolaa
(ruskeaa) sokeria
n. 300 g buffalomozzarellaa (ohjeessa sanottiin n. 150 g!)
n. 2 dl tuoretta parmesaaniraastetta
Leikkaa munakoisot viipaleiksi ja ripottele niiden pinnalle suolaa. Itketä puolisen tuntia. Kaada paseerattu tomaatti kattilaan. Mausta basilikalla, suolalla ja sokerilla. Anna hautua miedolla lämmöllä (mitä pidempään, sen parempi).
Taputtele munakoisot kuiviksi. Kuumenna oliiviöljy pannussa ja paista viipaleet kauniin ruskeiksi. Valuta ylimääräiset öljyt talouspaperiin. Viipaloi mozzarella ja raasta parmesaani.
Voitele uunivuoka. Asettele vuokaan kerroksittain munakoiso- ja mozzarellaviipaleita, tomaattikastiketta sekä parmesaania. Aloita munakoisolla, laita päällimmäiseksi tomaattikastiketta.
Laita 175-asteiseen uuniin ainakin 40 minuutiksi, lisää puolen tunnin jälkeen pintaan parmesaania.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti